Thursday, 29 October 2009

Kuala Sematan

Kuala Sematan:

16hb selepas balik casting di Pueh aku bercadang cadang melakukan aktiviti di Kuala Sungai Sematan.Apakan daya 'Kaki' tak ada. Tengahari tersebut aku merayau rayau ditepi rumah mertua aku, Nampak sebuah stor lama dan ku buka pintunya, terpandanglah aku sebuah injin sangkut 5HP kepunyaan Arwah Bapa mertua aku beserta kelengkapan mengail dan memancing.
Ku teliti injin tersebut... masih bagus Yamaha 5hp.. Aku terus talipon abang ipar aku menanyakan keadaan injin tersebut. OK!.. berfungsi sempurna... aku terus menyuruh adik ipar aku membeli minyak petrol 5 liter. Dan menyuruhnya bertanyakan siapa ada sampan yang free.

Rezeki ku memang ada. Ada Sampan, minyak, lampu dan semuanya lengkap. Aku pun bersiap siap dengan adik ipar aku untuk turun petang tersebut juga. Seronok hatiku bukan kepalang. Pukul 5 petang aku sudah di air. Perahu kecil berserta injin kecil ... cukuplah untuk malam tu.. 3 kali tarik untuk hidupkan injin... Brrruuutttt....... hidup... teruslah aku keluar dari sungai kecil tersebut menuju ke sungai Sematan besar....

ALAMAK APPEY!!!!!!!... Umpan kita????? Ais Tak de lah!!!!!!! mampus... macamana nak ngail nie???... Adik ipar aku dah pucat... nasib baiklah line telipon ada di kawasan tersebut... Terus dia talipon Sepupunya... nasib baik dapat.... Sepupunya ada berhampiran tempat tersebut..... Bertemu jer Sepupu tersebut... terus dia tolong tebarkan jala ... nah sekali tebar..... Hambik engkau......penuh jala..

Mari kita sama sama saksikan....

Kawasan potensi untuk casting MJ ngan Siakap putih..

Aksi menjala umpan sekali tebar jala... PENUH....
Pemandangan indah di waktu petang
Ikan pertama oleh adik ipar aku Gemang@ Semilang 2.6 kg.Nie pula hasil yang aku perolehi pada malam tersebut... flash kamera aku tidak berpungsi sempurna pada malam tersebut.... tu yang ambil gambar pagi tu dah terang...Antara hasil tangkapan yang di perolehi... tu jer rezeki kami....


Hasil: MJ 4 ekor, Kerapu 2 ekor, Semilang 1 ekor, Kapas 2 ekor.
Umpan: Selangat@ Bilis + Belanak Slice.
Acara: Bottom

Sekian lapuran dari saya
Terima Kasih.

No comments: